Tourism

South Africa is a dynamic, vibrant destination that offers an unrivalled wealth of experiences to the traveller. And who better to serve as ambassadors than the people who know it best – the locals.  Meet Your South Africa with the people that know it best – click below:

 1. The Big Five
 2. Natural Beauty
 3. Adventure
 4. Culture
 5. Cities

Je gids voor Zuid-Afrika

 

 

Je hebt zin om op avontuur te gaan in Zuid-Afrika, maar weet je niet goed hoe alles hier werkt? Gelukkig is deze gids er om je te helpen. Je vindt hier alles wat je moet weten over reizen naar en in Zuid-Afrika. 

Geen visum nodig voor een reis naar Zuid-Afrika

Voor veel verre bestemmingen heb je een visum nodig. Voor het bezoeken van Zuid-Afrika hoeft dit niet! Reizigers met een geldig Nederlands paspoort zijn vrijgesteld voor een visum. Dit betekent dat Nederlanders geen visum hoeven aan te vragen. Als je vanuit Nederland naar Zuid-Afrika vliegt, krijg je bij aankomst op de luchthaven een stempel in je paspoort. Dit is je toeristenvisum en dit visum is maximaal 90 dagen geldig.

Wil je voor een langere periode in Zuid-Afrika verblijven en er ook werken of stage lopen, dan heb je wel een visum nodig. Neem voor vragen over het aanvragen van een visum contact op met de Zuid-Afrikaanse ambassade in Den Haag. Er geldt een toeslag voor de verstrekking van een visum. Vraag ook naar de kosten bij het kantoor, want deze veranderen jaarlijks.

Als je voor een lange periode blijft is het is zeer belangrijk om je visum ver voor je reis te regelen. Visa worden niet uitgegeven bij Zuid-Afrikaanse grensdoorlaatposten en luchtvaartpersoneel is verplicht om een visum te vereisen voordat passagiers aan boord mogen. Als je aankomt met de intentie om langer dan 90 dagen te blijven zonder visum, dan zijn immigratiemedewerkers verplicht om je op een vlucht terug naar je eigen land te sturen.

Je hebt onderstaande nodig als je een bezoek wilt brengen aan Zuid-Afrika:

 • Een geldig paspoort die nog minstens 30 dagen geldig is op het moment van vertrek uit Zuid-Afrika
 • Minstens twee lege paginas in je paspoort voor stempels
 • Een geldig visum, indien van toepassing
 • Vaccinatiebewijzen tegen gele koorts als je reis begint vanuit een zone waar gele koorts voorkomt, of als je reist door de zone waar gele koorts voorkomt in Afrika of Zuid-Amerika*

Reizen naar Zuid-Afrika met minderjarigen

Zuid-Afrika is een familie vriendelijk land. Voor het reizen met kinderen zijn er daarom geen aanvullende regels meer. Kinderen hebben net als volwassenen een eigen paspoort nodig die nog minstens 30 dagen geldig is na vertrek uit Zuid-Afrika en waar nog minstens één lege pagina in zit.**

Als een minderjarige zonder begeleiding reist, is er wel extra documentatie nodig. Kijk hiervoor op de website van Home Affairs in Zuid-Afrika.

* Zuid-Afrika vereist een geldig vaccinatiebewijs tegen gele koorts van alle buitenlandse bezoekers en inwoners van één jaar en ouder als ze uit een geïnfecteerd gebied komen, of die door diverse landen met geïnfecteerde gebieden reizen. Landen als Zambia, Angola en Mozambique worden beschouwd als geïnfecteerde gebieden. Voor meer informatie over visumvereisten kun je contact opnemen met de dichtstbijzijnde Zuid-Afrikaanse Ambassade of Consulaat.

** Houd er wel rekening mee dat de NEDERLANDSE Marechaussee bij de paspoort controle om een toestemmingsbrief of -formulier kan vragen als een minderjarige met één ouder reist. Meer informatie vind je op de website van de Nederlandse Rijksoverheid

Reizen door eSwatini (Swaziland)

Mocht je reis in Zuid-Afrika ook door eSwatini (voorheen Swaziland) gaan, let er dan wel op dat er bij de grensovergang andere vereisten voor je paspoort zijn.

Je hebt onderstaande nodig als je een bezoek wilt brengen aan eSwatini:

 • Een geldig paspoort die nog minstens 3 maanden geldig is op het moment van vertrek uit het land
 • Een geldig visum, indien van toepassing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#MeetYourSouthAfricaImage: The cable car up Table Mountain, one of Cape Town’s most popular attractions.

Photo: Mary Alexander, MediaClubSouthAfrica.com